Döntsenek együtt, válasszák ki közösen az életen át viselt ékszerüket.

Akkor beszéljünk az élet nagy változásait hozó döntésről. Az egyedi karikagyűrű kiválasztása nemcsak a férfi feladata. A karikagyűrű pár már az első közös döntések közé tartozik. A közös jövő legelső és legfontosabb közös tárgya. Ami minket jelképez, ami csak a mienk. Ha van rá mód ezt a döntést osszuk meg a kiválasztott hölggyel, magunknak is megkönnyítve az esküvői előkészületek feladatait.

Találjuk meg a megfelelő ékszerészet.

Elmondom, hogy is sülhet el balul egy karikagyűrű választás. Annak idején beszélgettem édesapámmal és az összes tőlem tapasztaltabb férfi családtaggal. Azt mondták, szépet válassz édes fiam, mert sok minden múlhat rajta. Aztán hosszú monológba kezdett, és elmesélte sokadszorra is az ő nagy napjukat. Amikor édesanyám kezét ő megkérte. Más volt a világ és a helyi ötvös kínálatából kiválasztotta az ő egyedi karikagyűrű párjukat. Az ékszerészet kiemelt szakmaként volt már akkor is jelen, de nem volt minden mesternek boltja. Hogy ez könnyített-e az egyedi karikagyűrű vásárlásnál, vagy sem az nem volt feltétlenül igaz.

Babonák és hiedelmek a felmenőinktől.

Apám mindenképpen egyedi karikagyűrűt szánt édesanyámnak, mert nála csodálatosabb asszonyt nem is kívánhatott volna. Szerette volna, ha a gyűrű is tükrözi mindazt, amit ő, ők egymás iránt éreztek. A szomszéd városban volt csak egyetlen ékszerész, akihez járt mindenki e célból. Édesanyám a helyi kórházban dolgozott, beosztása miatt esélye sem volt édesapámmal tartani az egyedi karikagyűrű kiválasztásnál. Bízva az általa választott férfiban, cseppet sem aggódott. Apám nagybátyámmal érkezett az ékszerészhez, és nehezen döntöttek. Édesapám hosszú percekig nézegette a selyempárnán pihenő karikagyűrűket. Szebbnél szebb arany ékszercsodák, ami az akkori kínálathoz képest sem volt kevés. Apám a legkülönlegesebbet szerette volna. Egyedi karikagyűrűket keresett. A segítségére Ede volt, az apai nagybátyám, aki vállalta a vőfély szerepét a lakodalomban. A fiúk este érkeztek meg, büszkén és elégedetten. Teljesen magabiztosan álltak a nagymama elé, megmutatva a szerzeményt. A választott egyedi karikagyűrű pár gondosan becsomagolva a díszdoboz biztonságában pihent. Nagymamám mélyet sóhajtva kézbe fogta az apró bársony dobozt, és sokat mondó sóhajtással pihentette dolgos kezében. Látszott rajta, hogy eszébe jutott a saját esküvője, és merengve fordított egyet az ujján azóta is őrzött karikagyűrűjén. Az öregtől neki már csak ez maradt hátra. Majd felnyitotta a dobozt és egy olyan ékesszóló, minden irányból megcifrázott gondolat tört elő a szájából, ami szelídebb lelkületű olvasóinknál biztos, hogy fennakadást okozna.

Folytatása következik! Az ékszerésznél 1/1.