Karikagyűrű történelem: egy gyűrű mind fölött

Karikagyűrű történelem - studioprogress.hu

Mióta ajándékoz a szerelmespár gyűrűt egymásnak?

Miért épp a gyűrűsujjunk a gyűrűs ujjunk?

Egy kis karikagyűrű történelem órára invitálunk cikkünkben.

Vas Roman gyűrű - studioprogress.huMagyarországon és több európai országban is izgalmas múltra tekint vissza a szerelmi gyűrűk, ezeken belül is a karikagyűrűk viselése. Többezer éves sírokból kerültek elő karikagyűrűk, tudjuk, hogy az ókori rómaiak is aranygyűrűvel pecsételték meg egybekelésüket.

Századokon keresztül csak a nők viseltek karikagyűrűt, olykor kettőt is. A mai formában, eljegyzési illetve házassági gyűrűként a 19. században kezdték használni őket, manapság pedig a pár egybekelését három gyűrű kíséri: egy apró köves eljegyzési gyűrű a menyasszony ujján, majd a karikagyűrű-pár, amelyet az esküvői szertartáson húznak egymás ujjára; de az is igen gyakori, hogy már az eljegyzéskor a karikagyűrű kerül a szerelmespár ujjára.

Milyen anyagokból készült a karikagyűrű?

karikagyűrűk - studioprogress.huA gyűrűk anyaga az idők folyamán koronként és kontinensenként változott, Afrikában például elefántcsont-gyűrűket használtak, Európában a nemesfémeket részesítették előnyben. A különböző jegyajándékokat lassan felváltotta az ékszer ajándékozás: a 18-19. században a szeretett hölgy az udvarlás időszakában általában apró szívvel díszített ezüstgyűrűt kapott, és akár több udvarló gyűrűjét is viselhette egyszerre, míg a legkomolyabb szándékú legény eljegyzési gyűrűjére le nem cserélte őket, amely általában már aranyból készült.

titán karikagyűrű arannyal - studioprogress.hu

Titán karikagyűrű pár sárga és vörös arany berakással

Ma már egészen különleges anyagokból is készülhet a gyűrűpár: a fától a titánon át a rozsdamentes acélig, természetesen az örök klasszikus arany, fehérarany mellett. Körkörös formája a végtelen szeretetet hivatott szimbolizálni, azt, „hogy a szerelem és az egymás iránti vonzalom érzése egyik féltől a másikig folyik, mint egy körben, méghozzá örökön örökké” (Algernon Charles Swinburne gondolata).

Karikagyűrű viselése

A kéz ujjaihoz a különböző hagyományok más-más jelentéseket kapcsolnak. A bal kéz negyedik ujjáról évszázadokon át azt tartották, hogy közvetlen ér köti össze a szívvel, ezért különösen alkalmas a szerelmi zálogok viselésére. Habár később ez a feltételezés tévesnek bizonyult, az európai gyűrűviselési tradíció a mai napig a gyűrűsujjat tekinti a jegygyűrű méltó helyének. Magyarországon általában a bal kéz gyűrűsujjára kerül az eljegyzési gyűrű a pár mindkét tagjánál, s az esküvői szertartás során teszik át ezt a jobb kéz gyűrűsujjára, így jelezve az immár végleges elköteleződést.

A karikagyűrűk jelentőségét a házasságkötéskor és azt megelőzően jól mutatja az is, hogy a legtöbb vallásos esküvői szertartás része a gyűrűk cseréje, megáldása, egymás ujjára való felhúzása.

A karikagyűrű szerelmi kapcsolatotok, összetartozásotok szimbóluma

Éppen ezért érdemes időt és energiát áldozni arra, hogy a számotokra legideálisabb jegygyűrűk készüljenek el. Persze ma már -mint minden mást- instant megvehettek egy pláza üzletében. Pedig akár olcsóbban vagy közel azonos áron teljesen rátok szabott, egyedi karikagyűrűtök is lehet.

Ha egyedi karikagyűrűt szeretnétek, mi szívesen elkészítjük Nektek, hiszen egyik szenvedélyünk a személyre szabott, különleges vagy éppen klasszikus jegygyűrűk készítése.

Tekintsétek meg néhány munkánkat az Ékszer galériában.