Karikagyűrű vásárlás – a legsúlyosabb hibák

Hibák karikagyűrű vásárlásakor - studioprogress.hu

Házasságkötés előtt az egyik legfontosabb feladat a karikagyűrű beszerzése, hiszen ez lesz az az “emlék” az esküvőről, amit életetek végéig hordani fogtok. Nem mindegy tehát, hogy milyen ékszert választotok. Sajnos egyre többször jönnek hozzánk párok, vagy akár már házaspárok, akik pórul jártak karikagyűrű vásárláskor. A hibás ékszert szerencsésebb esetben lehet javítani, de nagyon gyakran csak új karikagyűrűpár készítése jöhet szóba.

Karikagyűrű vásárlás – nagyon fontos a bizalom

Mivel legtöbben teljesen tapasztalatlanul állnak neki jegygyűrűt választani, nincs más lehetőségük, csak megbízni abban, amit az elméletileg szakértő ötvös mond. Azt tapasztaljuk azonban, hogy sokszor a segítő szándék helyett az értékesítés szándéka dominál egyes boltokban.

Mivel mindenkinek nem tudunk személyesen segíteni a karikagyűrű elkészítésében, kiválasztásában, cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tényezőket, amikre oda kell figyelni, nehogy Ti is pórul járjatok.

Túl vékony karikagyűrű

Hibák karikagyűrű vásárlásakor - studioprogress.huHa a gyűrű anyagvastagsága nem megfelelő, nagyon hamar eldeformálódhat az ékszer, elveszíti kerekségét. Ez nem csupán esztétikai, hanem kényelmi problémát is jelenthet. Ha túl vékony az anyag, az eldeformálódástól kieshetnek belőle a kövek és extrém esetben akár el is törhet. Anyagonként és gyűrű fazononként eltérő a kívánt anyagvastagság, így nincs egy olyan érték, ami mindig, minden jegygyűrű esetén megfelelő. Pl egy acél vagy titán gyűrű sokkal strapabíróbb, mint egy arany gyűrű. Olyan hibás gyűrűvel is találkoztunk már, ahol a nem megfelelő anyagvastagság miatt a gyűrűbe foglalt brilliáns kalettje (hegye) jócskán beleért a hölgy ujjába.

Nem jó a jegygyűrű mérete

Hibák karikagyűrű vásárlásakor - studioprogress.huAzt hihetnénk, hogy ez csak késztermék vásárlásakor fordul elő, pedig nem így van. Ha az üzlet készletéről kívánunk vásárolni, legyünk még körültekintőbbek, ugyanis sok üzlet az értékesítést helyezi előtérbe a vevők későbbi megelégedettsége helyett. Konkrétabban megfogalmazva, vigyázzatok, nehogy rátok tukmáljon az eladó egy olyan gyűrűt, ami nem pont méretes. Nem csak kész jegygyűrű vásárlásánál, hanem karikagyűrű készítés során is követhet el hibát az ötvös, ha nem elég körültekintő. A legtöbb ékszerüzletben egyetlen típusú gyűrűmérősort tartanak, ami általában nagyon keskeny, a régi divatnak megfelelően. Ma azonban inkább a testesebb, szélesebb gyűrűket szeretik, aminek a méretét nem lehet megfelelően meghatározni egy keskeny gyűrűmérősorral. Ugyan ez igaz a belül domború és a belül is egyenes profilú gyűrűk esetén. Ezeket mind-mind hasonló felépítésű gyűrűmérőkkel lehet pontosan meghatározni. Mi pont emiatt nem készítünk ékszert “bemondott” méret alapján. Minden esetben mi magunk vesszük le a méretet a megfelelő eszközzel, nem hiszünk más ötvösök által meghatározott számokban.

Karikagyűrű olcsón – a túl alacsony ár gyakran az értéket is tükrözni

Hibák karikagyűrű vásárlásakor - studioprogress.huOlcsó karikagyűrűt manapság már nem csak közvetlenül Kínából lehet rendelni, sok hazai webshop kínálatában is megjelentek a tömegcikkek. Főleg acél és titán ékszereket találhatsz irreálisan olcsón. Remekül hangzik, hogy a karikagyűrű párt “megúszhatjátok” 10-20 ezer forintból, azonban elég sok csalódást okozhat akár kézhezvételkor (ez a szerencsésebb eset, hiszen 8 napon belül visszaküldhető online vásárlás esetén), de sok esetben 1-2 hét viselés után jelentkeznek a problémák.

Olcsó húsnak híg a leve (pl tömegcucc acél karikagyűrű, nem jó méret, kopik a szín , nem pvd stb)

Gyémántok és más kövek foglalásának hibája

Hibák karikagyűrű vásárlásakor - studioprogress.huSokan nem tudják, hogy a kőfoglalás egy külön szakma. Vannak szakemberek, akik csak ezzel foglalkoznak munkaidejükben. Kőfoglalásnál nem csak azt kell szem előtt tartani, hogy esztétikus legyen, hanem azt is, hogy a kő az ékszerben is maradjon. Meglepő lehet, de sokszor találkozunk olyan kőpótlási, javítási feladattal, ahol a követ valójában nem foglalták körbe a fémmel, hanem csak beragasztották az ékszerbe. S ami még meglepőbb lehet, nem csak Ázsiából származó ékszerek esetén tapasztalhatunk ilyet, hazánkban is vannak, akik így oldják meg a feladatot. De nem csak ragasztott kövekkel lehet probléma. Ha nem megfelelő a foglalás, nem fogja elég anyag a követ vagy nem megfelelően simították a kőre, előfordulhat hogy a legkisebb behatástól kiesik a jegygyűrűből. Éppen ezért érdemes olyan karikagyűrűt venni, ahol garanciát vállalnak a munkára és profi szakemberrel végeztetik a kőfoglalást.

Ezüst karikagyűrű? – Inkább NE!

Hibák karikagyűrű vásárlásakor - studioprogress.huAz ezüst ékszerek sok esetben elég jó áron beszerezhetőek, így sokan költségcsökkentés végett ezüstből szeretnének karikagyűrűt készíttetni. Sajnos azonban az ezüst nem alkalmas arra, hogy minden napos viselés mellett hosszútávon megőrizze formáját, minőségét. Az ezüst ékszerek puhák, könnyen megkopnak, eldeformálódnak, elszínezősnek. Mi is szeretjük az ezüstöt, azonban jegygyűrűnek soha nem szoktuk javasolni. Sokkal inkább érdemes nemesacél vagy titán karikagyűrűben gondolkozni, ha az arany árát nem szeretnétek kifizetni.

Aprólékos vésett minta a karikagyűrűn

Hibák karikagyűrű vásárlásakor - studioprogress.huJelenleg is népszerűek azok a jegygyűrűk, amik részben vagy akár teljes egészben aprólékos vésett mintával díszítettek. A cirkalmas véset nagy hátránya, hogy előbb-utóbb a minta megkopik és a felújítása nehézkes, sok esetben a túl vékony anyagvastagság miatt a minta újravésése nem lehetséges. Ha mintát szeretnétek a karikagyűrűbe, érdemesebb nemesacél vagy titán karikagyűrűt készíttetni, amibe géppel kerül a vésett minta. Sokkal tartósabb lesz a végeredmény.

Következő blogbejegyzésünkben egy eljegyzési gyűrű javítását mutatjuk be – képekkel gazdagon illusztrálva- ahol egy szakbarbár ötvös, ékszerüzlet tulajdonos igencsak sok idegeskedést okozott a vőlegénynek és a menyasszonynak egyaránt.

Szeretnél biztosra menni?

Mi pontosan úgy készítjük el karikagyűrűdet vagy más ékszeredet, ahogy megálmodtad és közösen megterveztük.
Szakszerű tanácsokkal látunk el, így ékszered szépségét hosszú távon élvezheted!

Keress meg minket bátran elérhetőségeinken:
Studio Progress elérhetőségek