Ezüst tisztítása otthoni módszerekkel

ezüst tisztitása otthoni módszerekkel - studioprogress.hu

Bár többnyire arany, acél és titán ékszereket készítünk, a stúdió polcain is megtalálhatók ezüst ékszerek, valamint a népszerű fémberakásos karikagyűrűink jelentős részében az acél társa az ezüst. Bár az ezüst tisztítása egy ötvös műhelyben nagyon gyorsan és könnyen megoldható, mégis ismerünk számos olyan praktikát, amiket alkalmazva az ezüst ékszer tisztítása otthon is könnyedén elvégezhető.

A tőlünk vásárolt ékszereket bármikor díjmentesen tisztítjuk, “felújítjuk”, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor nincs lehetőséged befáradni hozzánk, pl külföldre/vidékre költöztél.

Ilyen esetekre szeretnénk néhány praktikával szolgálni, hogy az ezüst ékszereid mindig teljes fényükben tündökölhessenek.

Ahogy a ruhákat, bútorokat, stb, az ezüst ékszert is tisztítani érdemes időnként.
Azonban elég sok tévhit kering mind az ezüst ékszereken keletkező elszíneződésről, mind pedig annak eltávolításáról.

Miért feketednek az ezüst ékszerek?

A köztudatban tévesen él az a szófordulat, hogy az “ezüst ékszerek oxidálódnak”.

A nemesfémek -ahogy az ezüst is- arról híres, attól nemes többek között, hogy nem képződik rajta oxid réteg, tehát nem oxidálódik.  Akkor mi az a ronda, sötétszürkés-feketés réteg, ami egy idő után megjelenik az ezüstből készült és az ezüstözött tárgyakon?

A sötét elszíneződést a levegő kéntartalma okozza, ami a nagyvárosokban sajnos eléggé koncentráltan jelen van. Tehát a tévesen oxid rétegnek nevezett elszíneződés nem más, mint az ezüst és a kén közösen alkotott vegyülete, az ezüst-szulfid. Szerencsére az ezüst tisztítása otthon is elvégezhető, többféle módon.

Ezüst ékszer tisztítása: bolti megoldások és egy otthoni praktika

Ma már a legtöbb ékszerüzletben, illetve webshopokban is kaphatók ezüst ékszer tisztítására alkalmas folyadékok és tisztító kendők. Rengeteg márka érhető el hazánkban is, mi a Hagerty cég termékeit szoktuk használni. Megbízható, jó minőségű az otthoni felhasználásra készített ezüsttisztító folyadékuk és a tisztító kendőjük is. A kendőt a legegyszerűbb használni, azonban bonyolultabb formáknál, áttört mintáknál, ahol nem éred el a teljes felületet, nem végez tökéletes munkát. Hiszen csak ott tisztít, ahol hozzá tudod dörzsölni az ezüst ékszerekhez.

A tisztító folyadékba mártva természetesen a fenti probléma áthidalható, azonban fontos, hogy az ezüsttisztító folyadékokba általában tilos olyan ezüst ékszereket tenni, amelyek tartalmaznak gyöngyöt, türkizt, opált vagy szerves eredetű díszítő elemeket (csont, fa, stb), mert azokat a vegyszer károsíthatja.

Az ezüsttisztító folyadék tégelyéhez kapsz egy műanyag kis kosárkát, amivel belógathatod az ékszert a vegyszerbe. Addig hagyd hatni, amíg az elszíneződések el nem tűnnek. Ezután szedd ki a kosárkából, majd tiszta vízzel öblítsd le az ékszeredet. Fontos, hogy puha ruhával töröld át, nehogy összekarcold a megszépült ékszert.

Ezüst tisztítása otthon

Ha éppen nincs otthon ezüsttisztító kendőd vagy folyadékod, akkor is van megoldás az ezüst megszépítésére. Kevésbé gyors és egyszerű, de tény, hogy olcsóbb a fenti megoldási javaslatoknál. A következő recepttel több weboldalon találkoztam már. Még nem próbáltuk ki, mások elmondása szerint tökéletesen működik és a működési elve is helytálló.

Szükséges eszközök:

  • üvegtál
  • alufólia
  • szódabikarbóna
  • forró víz

Az ezüst tisztítása:

Először béleld ki az üvegtálat alufóliával. Helyezd bele a tisztítani kívánt ezüst ékszereket, majd tegyél 2-3 evőkanál szódabikarbónát és 1 teáskanál sót a tálba.

Ha ezzel megvagy, jöhet a forró víz. Annyit önts a tálba, hogy szépen ellepje az ékszereket. Nagyon óvatosan megkeverheted az elegyet, de arra vigyázz, hogy a keverő eszközzel ne karcold meg az ékszereket, illetve ha több darabot tisztítasz, akkor egymást se karcolják össze.

Hagy addig az ékszereket az oldatban, amíg szép tiszták nem lesznek. Természetesen most is mosd meg őket tiszta vízzel, majd puha ruhával töröld át őket. Az eredmény hasonló, vagy ugyan az lesz, mint a bolti vegyszerrel.

3 tipp ezüst ékszerek tisztán tartására:

  • Sajnos kevesen tartják be, bár legtöbben tisztában vannak vele: ezüst ékszerekben nem szabad termálfürdőkbe menni, hiszen a víz kéntartalma gyorsan megszínezi az ezüstöt.
  • Semmiképpen ne krémezd be magad ezüst gyűrűvel az ujjadon, illetve olyan helyeken, ahol éppen ezüst van rajtad. A zsíros krém hamar bekoszolja az ékszert és az apró mélyedésekben megtapadva nem nyújt túl szép látványt.
  • A parfüm sem tesz jót az ékszernek, ha teheted, kerüld el, hogy ékszeredre parfüm kerüljön.

Ha nálunk vásároltad/ mi készítettük az ezüstöt tartalmazó ékszeredet, keress minket bátran és professzionális módszerekkel elvégezzük a tisztítást, esetleges polírozást, felület újjá varázsolást.

Hasznosnak találtad az ezüst ékszerek tisztításáról szóló cikkünket?
Küldd el ismerőseidnek, ha ők is szoktak ezüstöt hordani!