Mi határozza meg az egyedi ékszerek árát?

Egyedi ékszer ára - studioprogress.hu

Míg furcsamód a nyugati országokban egyedi ékszer, dizájnékszer esetén a túl alacsony árak miatt rökönyödnek meg (mondván, ha ilyen olcsó, biztos nem is kézzel készült, nem is egyedi, hanem Kínában, Indiában, stb tonnaszámra készül). Hazánkban általánosságban elmondható, hogy más a helyzet.

Egyedi ékszer ára - studioprogress.hu

Egyedi ékszer

Viszonylag ritkán (a karácsonyi WAMPok alkalmával) kerülünk szembe olyan érdeklődőkkel, akik nem ismerik a munkánkat, nincsenek otthon a magyar ötvös iparművészetben. Ők sok esetben megrökönyödnek, mikor egy nekik tetsző gyűrű ára mondjuk 40.000 vagy akár csak 18.000 Ft. “Mi kerül ezen ennyibe, hiszen nem is arany?…”

Nem lehet hibáztatni őket, hiszen teljesen más világban élnek. Egy olyanban, ahol egy adott termékből (ékszer, cipő, ruha, stb) nem 1-2 vagy 10-20 darab készül, de még csak nem is száz. Több ezer ugyan olyan ékszer gördül ki a kínai gyár gépeiből. Emberi kéz szinte nem is érinti őket, minden automatizált, lelketlen. De gyors, gazdaságos, eladható…

Ezekkel a termékekkel nem tudunk és nem is áll szándékunkban versenyezni.

“Mi kerül egy egyedi ékszeren ennyibe?”

Ez egy nagyon összetett kérdés, megpróbálom tömören összefoglalni.

  • Egy egyedi ékszer árának nulladik összetevője a “márka”, a készítő maga. Ezért ő már megdolgozott, letett az asztalra. Egy megbecsült, díjakkal kitüntett, rendszeresen kiállításokon részt vevő iparművész munkája alapból magasabb, mint egy névtelen újoncé. Azonban egy jó név már garancia a minőségre a legtöbb esetben.
  • Egy egyedi dizájnékszer mögött gondos tervezés áll. Sok-sok munkaóra előzi meg az első kísérleti darabokat. Ezek elkészítése nem csak időigényes, de többnyire már pénzbe is kerül.
  • Ezután következik a végleges terv megvalósítása. Ez szintén, idő, energia, pénz, stb
  • A nehezen megmunkálható vagy ritka alapanyagok növelik az árat. Pl egy hasonló ezüst ékszer ára többnyire alacsonyabb, mint egy nemesacélból készült tárgyé. Ezüsttel minden ötvös tud dolgozni, de acél, titán anyagokkal nagyon nehéz. Külön felszerelést, gépeket igényel, amik elég költségesek. Míg egy egyszerű ezüst gyűrűt könnyedén összeforraszt egy “átlag ötvös”, egy acél gyűrű kiforgácsolása akár több órába telhet szakavatottak számára is. S nem csupán a készítő kézügyességére, hanem szaktudására és pl egy eszterga gépre is szükség van. Elmondható, hogy egy nemesacél egyedi ékszer elkészítése mérföldekkel nehezebb, mint egy ezüst vagy arany ékszeré. Nem véletlen, hogy az egész országban van kb 3-4 ötvösműhely, ahol minőségi munkát tudnak végezni acélból vagy titánból.

Mivel kis darabszámról beszélünk, minden költség sokkal kevesebb ékszerre leosztva jelenik meg.

Míg visszatérve a kínai példára, adott egy terv (ez sok esetben máshonnan “kölcsönzött”) és egy gép, ami percenként ontja magából a kész darabokat. Nyilván a minőség egészen más, ahogy az ár is. És akkor még nem került szóba az adózás. Ami egy hazai kft esetén csak az áfa majdnem a vételár harmada. A cég fenntartási költségeiről nem is beszélve.

Az egyedi ékszer többlet értékkel bír

Egyedi ékszer ára - studioprogress.hu

Egyedi ékszer

Ezek után talán kicsit másképp látod majd a pár ezer forintos ékszereket és a gondosan, hazai kezekből kikerülő remekműveket. Tiéd a döntés, hogy melyiket választod. Ha összeadod a pár hónap alatt bizsukra költött pénzedet, lehet, hogy már te is néhány egyedi iparművészeti darabbal lehetnél gazdagabb.
Mi olyanok számára készítünk egyedi dizájn ékszereket és egyéb fém tárgyakat, akik valami különleges, szívvel-lélekkel készült dolgot szeretnének viselni.

Az általunk készített ékszereket nagy becsben tartják gazdáik, nem fiókok mélyén hánykolódnak, bizsu társaikkal ellentétben. Ékszereink magabiztosságot adnak. Úgy emelik ki viselőjük szépségét, hogy közben nem hivalkodóak, mégis egyből észreveszik őket.

Ha ilyen ékszert szeretnél viselni, bátran ajánljuk magunkat.