Mióta ajándékoz a szerelmespár gyűrűt egymásnak?
Miért épp a gyűrűsujjunk a gyűrűs ujjunk?
Egy kis karikagyűrű történelem órára invitálunk cikkünkben. :)

régi karikagyűrűMagyarországon és több európai országban is izgalmas múltra tekint vissza a szerelmi gyűrűk, ezeken belül is a karikagyűrűk viselése. Többezer éves sírokból kerültek elő karikagyűrűk, tudjuk, hogy az ókori rómaiak is aranygyűrűvel pecsételték meg egybekelésüket.

Századokon keresztül csak a nők viseltek karikagyűrűt, olykor kettőt is. A mai formában, eljegyzési illetve házassági gyűrűként a 19. században kezdték használni őket, manapság pedig a pár egybekelését három gyűrű kíséri: egy apró köves eljegyzési gyűrű a menyasszony ujján, majd a karikagyűrű-pár, amelyet az esküvői szertartáson húznak egymás ujjára; de az is igen gyakori, hogy már az eljegyzéskor a karikagyűrű kerül a szerelmespár ujjára.

Milyen anyagokból készült a karikagyűrű?

jegygyűrű régenA gyűrűk anyaga az idők folyamán koronként és kontinensenként változott, Afrikában például elefántcsont-gyűrűket használtak, Európában a nemesfémeket részesítették előnyben. A különböző jegyajándékokat lassan felváltotta az ékszer ajándékozás: a 18-19. században a szeretett hölgy az udvarlás időszakában általában apró szívvel díszített ezüstgyűrűt kapott, és akár több udvarló gyűrűjét is viselhette egyszerre, míg a legkomolyabb szándékú legény eljegyzési gyűrűjére le nem cserélte őket, amely általában már aranyból készült.

Titán karikagyűrű pár sárga és vörös arany berakással

Titán karikagyűrű pár sárga és vörös arany berakással

Ma már egészen különleges anyagokból is készülhet a gyűrűpár: a fától a titánon át a rozsdamentes acélig, természetesen az örök klasszikus arany, fehérarany mellett. Körkörös formája a végtelen szeretetet hivatott szimbolizálni, azt, „hogy a szerelem és az egymás iránti vonzalom érzése egyik féltől a másikig folyik, mint egy körben, méghozzá örökön örökké” (Algernon Charles Swinburne gondolata).

Karikagyűrű viselése

a jegygyűrű viseléseA kéz ujjaihoz a különböző hagyományok más-más jelentéseket kapcsolnak. A bal kéz negyedik ujjáról évszázadokon át azt tartották, hogy közvetlen ér köti össze a szívvel, ezért különösen alkalmas a szerelmi zálogok viselésére. Habár később ez a feltételezés tévesnek bizonyult, az európai gyűrűviselési tradíció a mai napig a gyűrűsujjat tekinti a jegygyűrű méltó helyének. Magyarországon általában a bal kéz gyűrűsujjára kerül az eljegyzési gyűrű a pár mindkét tagjánál, s az esküvői szertartás során teszik át ezt a jobb kéz gyűrűsujjára, így jelezve az immár végleges elköteleződést.

A karikagyűrűk jelentőségét a házasságkötéskor és azt megelőzően jól mutatja az is, hogy a legtöbb vallásos esküvői szertartás része a gyűrűk cseréje, megáldása, egymás ujjára való felhúzása.

A karikagyűrű szerelmi kapcsolatotok, összetartozásotok szimbóluma

Éppen ezért érdemes időt és energiát áldozni arra, hogy a számotokra legideálisabb jegygyűrűk készüljenek el. Persze ma már -mint minden mást- instant megvehettek egy pláza üzletében. Pedig akár olcsóbban vagy közel azonos áron teljesen rátok szabott, egyedi karikagyűrűtök is lehet.

Ha egyedi karikagyűrűt szeretnétek, mi szívesen elkészítjük Nektek, hiszen egyik szenvedélyünk a személyre szabott, különleges vagy éppen klasszikus jegygyűrűk készítése.

Tekintsétek meg néhány munkánkat az Ékszer galériában.

RelatedPost

The following two tabs change content below.

Comments

comments