Manapság egyre több pár gondolja úgy, hogy a hagyományos karikagyűrűk helyett valami igazán egyedire, izgalmasra vágyik. Így érezte az a szerelmespár (ma már házaspár), akiknek ez a figyelemreméltó nemesacél karikagyűrű készült.

Az elkészítése koránt sem volt egyszerű, de minden percét élveztük, hiszen tudtuk, a végeredmény magáért beszél majd. Cikkünkben tömören bemutatjuk, hogy lett néhány szimpla acél lemezből különleges karikagyűrű.

A koncepció

Screen shot 2012-07-28 at 4.40.39 PM

Szelvényes nemesacél karikagyűrű terve

 

Olyan jegygyűrűt szerettek volna, ami nem egy “merev karika”, hanem fém óraszíjakhoz hasonlóan öleli körbe az ujjakat. Így született meg a nemesacél karikagyűrű terve. Az apró szemeknek köszönhetően kényelmes érzés viselni a gyűrűt, jobban idomul az ujj formájához, mint egy hagyományos, kerek karikagyűrű.

 

 

A szelvényes nemesacél karikagyűrű készítése

nemesacél karikagyűrű készítése

Bizony, egy szelvény 4,25 mm hosszú, a furatok átmérője mindössze 1 mm

Tervezés után a szelvények darabszámát és méretét összehangoltuk a pár ujjméretével, majd rozsdamentes acél lemezből huzalszikra forgácsolással kivágattuk az apró alkatrészeket. A képen látszik, hogy még a fél centit sem érte el egy darabka hossza. :)

Nyers szelvények összefűzve

Nyers szelvények összefűzv

A huzalszikra nagyon jó mérettartást biztosít, de természetesen a kapott alkatrészekkel még sok munka volt. Minden egyes miniatűr darabot egyesével meg kellett reszelni, majd kidolgozni a felületüket. A méret mellett a mennyiség sem kis kihívás. :)

 

Így lesz sok apró fémdarabból gyönyörű karikagyűrű

Lézerhegesztett gyűrű

Lézerhegesztett gyűrű

Elég sok időt vett igénybe a szemek kidolgozása, de ekkor még messze voltunk a “gyűrű formától”. Miután minden szelvény szépen csillogott, 1 mm-es acél pálcák segítségével egymásba fűztük őket. Az acélt nem szokás hagyományosan forrasztással egyesíteni. (Pontosabban speciális folyósítóval és forrasztóval lehetséges, szoktuk is alkalmazni, ha a helyzet úgy hozza, de itt most nem lett volna megfelelő a forrasztás. Hazánkban egyelőre kevésbé ismert eljárással, lézeres ponthegesztéssel egyesítettük a stiftek végét a szélső szelvényekhez. Miután minden stiftet mindkét oldalon gondosan egyesítettünk a szélső szelvényekkel, jöhetett a hegesztés eldolgozása, majd a felület kidolgozása.

nemesacél karikagyűrű

“összetekert” karikagyűrűk :)

nemesacél karikagyűrű

“összehajtott” karikagyűrű

Igazi kihívás és türelemjáték volt ezt a nemesacél karikagyűrű párt elkészíteni. Remélem, nektek is tetszik. :)

 

 

RelatedPost

The following two tabs change content below.

Comments

comments